Trudnice koje uskoro očekuju bebu vjerovatno će zanimati neke specifičnosti koje bi, po logici većine, trebale vrijediti i za njihove “zimske” bebe.

Evo ih nekoliko:

Zimske bebe su veće od svojih ljetnih cimera

Bebe rođene u zimskim mjesecima prosječno više teže od beba koje su rođene u ljetnim mjesecima. Također, imaju veći opseg glave. Djelomično se razlog krije u tome što trudnice ljeti vrlo slabo jedu zbog osjetljivog želuca na mnogobrojne mirise iz okoline, dok se u zimskim mjesecima rješavaju tog problema, pa mogu i više uživati u hrani.

Manja vjerovatnost multiple skleroze

Mamino zdravlje tokom trudnoće bitno može utjecati na zdravlje djeteta. No, jeste li znali da i vrijeme začeća može imati utjecaja na djetetovo zdravlje? Na Oxfordu je otkriveno kako djeca rođena u studenom najrjeđe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod djece začete u zimskim mjesecima.

Zimske bebe češće se rađaju prije termina

Zimske bebe imaju 10 posto veće šanse da će biti rođene prije termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak izravno povezan s činjenicom da su zimske bebe veće pa se brže i razvijaju.

Zimske bebe su pristojnije

Zvuči suludo? Ipak, na univerzitetu Queensland potvrdili su ovu tezu. Proučavajući nestašne četverogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mjesecima znatno smireniji i pristojniji.

Zimske bebe sklonije depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe koje se javljaju kod zimskih beba, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje, vrlo često se povezuju s nedovoljno vremena provedenog na svježem zraku i izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Zimske bebe imaju slabije kosti

Još jedna posljedica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Ljetne bebe su u prosjeku oko pola centimetra više i posjeduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.radiosarajevo.ba
Podijeli objavu