Malinari s područja općina Milići, Bratunac i Srebrenica danas su u Bratuncu održali mirni prosvjed, drugi po redu, kako bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom maline. Poručili su još jednom da otkupna cijena maline ne smije biti niža od 2,50 KM te da je za sve proizvođače cijena od 1,90 KM neprihvatljiva.

Predsjednik Udruženja proizvođača malina “Vilamet“ Ljubiša Alempić kaže da već dva mjeseca pokušavaju pregovorima riješiti pitanje otkupne cijene maline i kupine, ali dogovor još nije postignut. – Obećali smo poljoprivrednim proizvođačima da ćemo im dati sve povratne informacije. Ponovno smo ih pozvali kako bismo kroz prosvjed iskazali nezadovoljstvo.

Prošli tjedan imali smo izvanrednu sjednicu Skupštine Udruženja na kojoj smo donijeli odluku o bojkotu hladnjače Agrofood za 2018. godinu, ali još dajemo šansu pregovorima. Dosad nije došlo do promjene otkupne cijene maline, ali se nadamo da hoće – izjavio je Alempić.

Naglašava da će se ponovno obratiti načelnicima općina i resornom ministarstvu RS-a kako bi se iznašao način da se putem dodatnih premija pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Malinar Senad Jusić iz Potočara mišljenja je da je otkupna cijena maline katastrofalna. – Ljudi su vlastita sredstva uložili, smatrajući da imaju podršku društva i da nam je svima od zajedničkog interesa da živimo od svog rada i truda, a ne da čekamo milostinju.

Tražimo da otkupna cijena maline može u najmanju ruku da pokrije troškove kod proizvođača – istakao je Jusić. Malinar Nedeljko Đukanović je mišljenja da malinari nemaju budućnost ako se nastavi s ovakvom otkupnom cijenom. – Zbog cijene koja je drastično pala, uništeni smo. Naša proizvodnja je obuhvatna s velikim troškovima. Svi su uzeli svoje, a mi malinari smo opljačkani – smatra Đukanović.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.vecernji.ba
Podijeli objavu