Pacijenti Centra za kemodijalizu Kliničkog centra u Mostaru prijete da će se isključiti sa kemodijalize kako bi upozorili na katastrofalan položaj u kojem se nalaze teški bubrežni bolesnici u FBiH.

Udruženje kroničnih bubrežnih bolesnika HNK već duže vrijeme traže donošenje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa FBiH.

Izmjenama zakona omogućilo bi se povećanje broja transplantacija u FBiH, kao i bolji uslovi u dijaliznim centrima u kojima se trenutno koristi zastarjela aparatura.

Blago Vidačković, predsednik Udruženja, kaže da Centru gravitira 90 dijaliznih pacijenata te da su primorani na ovaj čin, jer država za njih nema sluha.

– Ako nam ne budu dali što tražimo, mi ćemo zatvoriti dijalizu i baraku u kojoj se Centar nalazi, jer ovo se više ne može trpjeti. Ja 28 godina idem na dijalizu.

To je takvo mučenje, a transplantacija bubrega promijenila bi mi život nabolje i konačno bih bio normalan čovjek – navodi Vidačković, dodajući da je njihov prvi zahtjev da se BiH pridruži „Eurotransplantu“, europskoj organizaciji za transplantaciju organa.

Drugi zahtjev je da se u Centar za kemodijalizu SKB pošalju novi aparati.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.vitez.info
Podijeli objavu