Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata dnevno radnim danima, ali i nedjeljom i praznicima, potvrđeno je iz KJKP Rad.

Kako je kazao glasnogovornik ovog poduzeća Mirza Ramić, parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate prometa u mirovanju koja je donesena 2016. godine.

Iako je Uredba donesena još prošle godine, parking se tek sad počeo naplaćivati 24 sata dnevno zbog kašnjenja s isporukom novih parkomata koji imaju ugrađen novi sustav naplate, navodi Ramić.

Naglašava da se cijene parkinga neće mijenjati, te da će KJKP Rad i dalje vršiti kontrole na javnim parkinzima od 7 do 20 sati radnim danima i subotom.

Blokade na automobile iz ovog poduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica s automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

Ovom uredbom je i određeno kako su općine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području, napominje Ramić.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i bit će obilježene različitim bojama: O zona će biti obilježena zelenom bojom, I parking zona crvenom, a II zona žutom bojom.

Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od, pojašnjava Ramić, cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu