U utorak poslijepodne Vitez je bio domaćin redovitom sastanku Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH. Organizator ovog tematski vrlo zanimljivog sastanka održanog u dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu, bili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH na čelu s veleposlanikom Ivanom Del Vechiom i članovi Kluba koje je predvodio predsjednik Milan Šarlija, direktor Podravke u BiH.

Uz pedesetak uglednih gospodarstvenika, te Veleposlanika R Hrvatske u BiH i njegovih suradnika, ovom radnom sastanku prisutni su bili i predstavnik hrvatske Gospodarske komore, Goran Masnec, te tajnik Udruge bosanskih Hrvata u Hrvatskoj „Prsten“, Marijan Biškić.

Ovom prilikom predsjednik Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH, Milan Šarlija je kazao kako je Klub osnovan prije dvije godine i djelovao je kao neformalna udruga, a na ovom sastanku donesena je odluka  nužnim zakonskim formama  i službenoj verifikaciji i registraciji Kluba.

Otvoren smo Klub u koji su uključeni gospodarstvenici iz Hrvatske koji djeluju u BiH i hrvatskih gospodarstvenici s bosanskohercegovačkih prostora. Zadatak i cilj nam je  stvaranje što boljih tržišnih uvjeta za gospodarstva s hrvatske i bosanskohercegovačke strane, rad na otklanjanju ranih barijera koje negativno utječu na nove iskorake međusobne gospodarske suradnje. Želimo  i radimo na dobrobit hrvatskog i bosanskohercegovačkog gospodarstva, na dobrobit naših država i naših građana. Na tom putu nadležne institucije  obje države su nam na dispozicijama u svakom trenutku i u svakoj situaciji“, kazao je Šarlij te naglasio da se temeljito, i ovom prilikom, razmotrila i situacija u kojoj se nalazi Konzum u BiH, a vezano za događanja oko Agrokora.

Okupljenim se obratio  i predstavnik Gospodarske komore Hrvatske, Goran Masnec, uputio je riječi potpore i iskazao spremnost GK Hrvtske biti od pomoći Klubu Hrvatskih gospodarstvenika u BiH u svakom smislu iz domena i mogućnosti koje ova Komora ima.

 

Tajnik Udruge bosanskih Hrvata u Republici Hrvatskoj „Prsten; Marjan Biškić je naglasio kako „Prsten“ ovih dana obilježava 12 godina rada i djelovanja, s temeljnom zadaćom okupljanje Hrvata porijeklom iz BiH u Hrvatskoj i u inozemstvu i što bolja i učinkovitija suradnja s hrvatskim gospodarstvenicima u BiH.

Jedan od inicijatora osnivanja Kluba hrvatskih gospodarstvenika u BiH, i inicijator sastanka u Vitezu, veleposlanik Ivan Del Vechio, iskazao je zadovoljstvo rezultatima sastanka održanog u Vitezu.

Ivan Del Vechio

Cilj nam je bio naći nove iskorake u uvezivanju i povezivanju, te dinamiziranju  suradnje bosanskohercegovačkog i hrvatskog gospodarstva, kako bi se otvarala nova radna mjesta i tako zaustavljao odliv mladih i obrazovanih kadrova, i uopće iseljavanja koje je već poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Sagledali smo do kuda smo došli nakon dvije godine rada i djelovanja, tražimo i nalazimo putove i nove iskorake, i očekujemo tim nastojanjima još veću i konkretniju pomoć R Hrvatske u svim segmentima, prije svega u gospodarstvu“, kazao je hrvatski veleposlanik te iznio zanimljivu inicijativu  koja je prihvaćena i na ovom radnom sastanku u Vitez. „Već  duže vrijeme,rekao bih neformalno, razgovaramo o formiranju „Tehnološkog parka“ ovdje u Vitezu. Mislim da je ovaj kraj sazrio za takve iskorake. Naime, taj tehnološki park vodio bi računa o osposobljavanju mladih, obrazovanih kadrova za pokretanje njihovih vlastiti tvrtki, obuku za pripremu i izradu aplikacija i programa za fondove EU., te edukaciju i pripremu za rad u realnom sektoru, poručio je veleposlanik Ivan Del Vechio i dodatno istaknuo kako je sastanak u Vitezu  bio vrlo uspješan, mnoge su pitanja konkretizirana, a koncepcijski je imao dodatnu „težinu“.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.vitez.info
Podijeli objavu