Portugalka Ines Henriques (37) u nedjelju je postala prva svjetska prvakinja u utrci 50 km brzo hodanje, postavivši ujedno novi svjetski rekord s vremenom 4:05:56 sati.

Drugo je mjesto zauzela Kineskinja Hang Yin s vremenom 4:08:56, a treća je bila njena sunarodnjakinja Shuqing Yang sa 4:20:49. Henriques je tako za tri minute popravila stari svjetski rekord koji je držala od prošle godine. Ovo je ujedno prvi svjetski rekord na ovom SP-u.

Henriques je opravdala status favoritkinje preuzevši vodstvo od samog početka, iako ju je Kineskinja Yin Hang pratila iz blizine do 30 km. Yin je na kraju svoj osobni rekord popravila za čak 14 minuta.

Za Henriques je ovo prva medalja s nekog većeg natjecanja, dosad se natjecala na 20 km i prošle je godine bila 12. u toj disciplini na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru.

I dok se atletičari natječu na 50 km u brzom hodanju na svjetskim prvenstvima od 1983., atletičarke su tu priliku na SP-u dobile tek sada u Londonu, a još uvijek to ne mogu na olimpijskim igrama. U Londonu je na startu bilo svega sedam atletičarki koje su nastupile u ovoj utrci, a od njih su samo četiri završile utrku.

Francuzu Dinizu zlato na 50 km hodanje

Francuski atletičar Yohann Diniz (39), trostruki europski prvak (2006., 2010. i 2014.) i svjetski rekorder (3:32:33.), osvojio je svoj prvi naslov svjetskog prvaka u disciplini 50 km brzo hodanje s vremenom 3:33:12., što je rekord svjetskih prvenstava.

Srebro i broncu uzela su dvojica japanskih hodača, Hirooki Arai (3:41:17) i Kai Kobayashi koji je bio dvije sekunde sporiji od svog sunarodnjaka (3:41:19). Diniz se brzo odvojio, što mu je uobičajena taktika, već na petom kilometru, i brzo je stvorio prednost od čak tri minute. Nakon što je prvi put upozoren (nakon tri upozorenja slijedi diskvalifikacija) malo je usporio hod, ali je zadržao prednost koju nije ispuštao do kraja.

Olimpijski pobjednik Slovak Matej Toth nije nastupio na ovom SP-u jer je privremeno suspendiran zbog dopinga.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu