U mnogim berlinskim lokalima skoro je nemoguće naručiti jelo i piće na njemačkom. Jer, konobari govore samo engleski. To ljuti mnoge Berlinčane, pa tako i člana Predsjedništva Kršćansko-demokratske unije Jensa Spahna.

Sve me više živcira to što u berlinskim restoranima posluga govori samo engleski, izjavio je njemački političar za list Neue Osnabrücker Zeitung.

Na takvu ideju u Parizu sigurno nitko ne bi došao, dodao je, piše Deutsche Welle.

Engleski prevladava u mnogim lokalima u njemačkom glavnom gradu – prije svega u popularnim četvrtima kao što su Neukölln, Kreuzberg i Centar. U Berlinu je sve više doseljenika i stranih studenata koji često ne govore dobro njemački, ali zato odlično vladaju engleskim. Ugostiteljstvo je jedna od rijetkih branši u kojima to nije nedostatak, budući da zbog sve većeg broja stranih turista vlasnici lokala traže osoblje sa znanjem engleskog jezika.

A šef jednog kafića navodi još jedan razlog: Nijemci nisu zainteresirani za rad u gastronomiji.

Kritika Jensa Spahna izazvala je burne reakcije na Twitteru.

Mi smijemo očekivati od svakog doseljenika da govori ili nauči njemački. Ali ne i od svakog turista, komentirao je parlamentarni zastupnik Zelenih Volker Beck. A Volker Wissing, šef liberala iz njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz, putem Twittera pita: A koliko je konobarica i konobara koje živcira Jens Spahn?.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.vijesti.rtl.hr
Podijeli objavu