Godinama je “zlatno pravilo” za kreiranje jake lozinke, koju hakeri neće moći tako lako probiti, kombinacija slova, brojeva i simbola.

Unatoč tome, još uvijek postoje ljudi koji smatraju da je “123456” ili “password” dobra lozinka. Na žalost, toliko ih je da je Google čak morao poduzeti drastične mjere kako bi ljudima objasnio da se ipak moraju malo više potruditi.

Većina servisa, koja zahtjeva “jaču” lozinku “zlatno je pravilo” ugradila prilikom samog otvaranja računa. Tako ćete dobiti zelenu boju ako vam lozinka ispunjava sva pravila.
Naravno, trebali biste imati različite lozinke za svaki servis i mijenjati ih barem svaka dva do tri mjeseca.

Rijetki su koji se zaista drže takvih pravila, a čini se kako je od njih odustao i sam tvorac “zlatnog pravila”, umirovljeni bivši manager u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, Bill Burr.

Naime, upravo je Burr bio odgovoran za postavljanje standarda “jake”lozinke. Ali ono što je trebalo učiniti sustave širom svijeta sigurnijima, zapravo ih je učinilo nesigurnijima.

“Takav način biranja lozinke izluđuje ljude i oni jednostavno neće odabrati dobru lozinku bez obzira na to što vi činili”, kaže Burr za Wall Street Journal.

Zato je i američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju revidirao savjete za stvaranje jake lozinke i učinio ih lakšima za pamćenje. Prema novim pravilima, korisnici bi trebali odabrati niz jednostavnih riječi za lozinku i mijenjati ju samo ako postoji dokaz da je došlo do proboja.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.radiosarajevo.ba
Podijeli objavu