Povraćanje, temperatura, učestala stolica tegobe su sa kojima se ovih dana muči veliki broj građana koji su na ljetnjim putovanjima “pokupili” neugodni trbušni virus.

U Domu zdravlja Banja Luka potvrdili su da je u posljednjih mjesec dana povećan broj pacijenata koji se žale na “putničku dijareju”.

Javljaju se građani sa trbušnim tegobama koji su nedavno boravili u primorskim zemljama, najčešće je riječ o norovirusu ili rotavirusu. Bolest se prenosi konzumiranjem zagađene vode ili hrane, korištenjem zaraženog pribora za jelo zajedno s osobom koja je oboljela ili preko prljavih ruku i loše higijene. Simptomi su gubitak apetita, mučnine, povraćanje, grčevi, bolovi u trbuhu, glavobolja, malaksalost, rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja, Mirela Kasabašić.

Ističe da su u težim slučajevima ovi simptomi izraženiji, piše Glas Srpske.

Tada dolazi do dehidratacije i bolest može trajati i desetak dana u odnosu na uobičajenih dva do tri dana. U takvim slučajevima neophodno je liječenje u bolnici, kazala je Kasabašić.

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i kronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uvjetima.

Tretiranje trbušnog virusa podrazumijeva snižavanje tjelesne temperature, mirovanje, nadoknadu tekućine i elektroliota. Preporučuje se konzumacija dvopeka, nemasne juhe, slane riže, kuhanog krumpira, mrkve, banane a oboljeli treba da izbjegavaju mliječne proizvode i masnu hranu. U težim slučajevima neophodan je bolnički tretman, kazala je Kasabašićeva.

U Domu zdravlja ističu da je važno preventivno djelovati u slučaju trbušne viroze.

Bitno je poboljšati opću i osobnu higijenu, dobro oprati hranu koja se konzumira sirova, pravilno termički obraditi namirnice. Preporučuje se da se na putovanjima koristi flaširana voda, navela je Kasabašićeva

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.bljesak.info
Podijeli objavu